Sällskapet Nya Idun
Annie Bergmans härliga målning av Nya Iduns nämnd år 1935. (Annie Bergman själv sittandes vid nedre kortsidan!)
Sällskapet Nya Idun är en kvinnoförening som bildades 1885. Från en liten krets av vetenskapligt, litterärt, konstnärligt, pedagogiskt eller socialt verksamma kvinnor har den sedan utvecklats till ett aktivt sällskap med närmare 500 medlemmar – varav alla är stockholmsbaserade yrkeskvinnor.
Syftet med Sällskapet är att följa i fotspåren av våra modiga stiftarinnor som gjorde skillnad både inom sina specialområden och i samhället i allmänhet. Rösträtten och reformdräktrörelsen är bara två tidiga exempel.
Nya medlemmar utses genom inval. Den som varit medlem i 50 år blir hedersmedlem och tilldelas ett Guldäpple. För närvarande innehas guldäpplen av ett tjugotal medlemmar.
Arkivarie emerita minns
Som ganska nyuppflyttad från Skåne (Lunds universitet var mitt alma mater) fick jag överraskad och glad brevet om inval i Nya Idun. Det är nära fyrtio år sedan. Snart satt jag i Nämnden och lika snart tittade nitton ögonpar på mig: –Vill du ta hand om vårt arkiv?
De äldre handlingarna fanns på Riksarkivet, men med tiden hade papper samlats hos avgående ordförande, sekreterare, skattmästare, klubbmästare och andra. Till mig kom lådor och kassar en masse. Det var bara att gå igenom, sortera, och kasta, i fall av t ex. många kopior. På Riksarkivet fanns Lena Ånimmer som jag under alla åren hade det bästa samarbete med.
Genom arbetet blev jag än mer intresserad av vår historia och tog mig då och då tid att läsa i de gamla handlingarna. Nu har Nämnden bett mig att ge glimtar ur Nya Iduns historia, vilket jag gärna gör. Under ovanstående rubrik får ni möta kortare texter som fylls på vartefter. Den första nedan.
Trevlig läsning!
Britt Dahlström
***
I mitten av april 1940 fick iduneserna ett meddelande från Nämnden. Den planerade utflykten i maj för att fira våren hade ställts in. Skälet? –Vi kan inte ha en fest när grannländerna är ockuperade. Det är snart trettiofem år sedan jag läste detta i våra handlingar och jag har inte kunnat glömma det sedan dess.
Maj 2025
För mer än tio år sedan ringde en gammal idunvän. –Vill du ta hand om mammas efterlämnade papper? Vännen var Monica Fjällbäck och hennes mamma den högst aktiva idunesen i decennier, Susie Fjällbäck. Hon valdes in 1922 och under en stor del av förra seklet var hon aktiv på många poster. Hon var en idéspruta gällande underhållningen, och inte minst ackompanjerade hon vid otaliga föreställningar.
När jag gick igenom Susies papper blev det som ett titthål in i Nya Iduns verksamhet med brev, program, minneslappar, rollhäftena vid spex och annat. Det slog mig att detta borde bevaras samlat som ett undantag och prov på hur planering och samarbete då hade sett ut. Jag rådgjorde med vår kontakt på Riksarkivet, Lena Ånimmer, som också fann att ett avsteg vore befogat. Likaså var Nämnden enig när jag lade fram saken för dem. Därför finns i vårt arkiv ett enda undantag, ”Susie Fjällbäcks efterlämnade papper” i en ask. Överst ligger en innehållsförteckning som jag upprättat. Där finns bland annat program till Figges bröllop med musik av Mozart och Charmen med musik av Bizet, uppdaterade med medicinalråd och yrkeskvinnor. En svår roll för Susie torde ha varit i spexet Konstgyckel där hon iklädde sig rollen som Jenny Linds staty!
BD
I Fatima Brenners nya bok Ligan talas om Kvinnliga fäktklubben och dess vice ordförande som ”sprutar ur sig pjäser och spex”, samt att hon är engagerad i Sällskapet Nya Idun. Hennes namn nämns inte men vi förstår att det måste vara Ida von Plomgren. Hon hade vunnit SM i florettfäktning 1909 och var en legendarisk ordförande 1921–35. Hos oss gick hon under namnet Plom och var en flitmyra i programverksamheten i decennier. BD Bland många framstående iduneser fanns historikern Beth Hennings. Hon hade specialiserat sig på Gustav III. Vid sin disputation i Uppsala 1935 hade hon bett Barbro Alving att vara tredjeopponent. Denna lär ha varit i högform. Hennings var sedan 1929 ordförande i Sällskapet. Såväl nämndledamöter som enskilda iduneser övervarade akten. Ett resultat blev att man beslöt välja in Barbro Alving som medlem. Ur hennes dagbok samma år: ”Jag tycks ha blivit invald i Nya Idun … mycket förnämlig klubb och där man ska vara Begåvad och ha Gjort Något för att komma in.” Ur dagboken året efter, 1936: ”Nya Idun i lördags gav en hel del. Där var tusen tanter varav åtskilliga skvatt galna som lätt händer i illustra damförsamlingar. (---) Mest gav kvällen dock så att jag pratade en timme med en liten förtjusande fru som heter Susie Fjällbäck, det var oväntat nog ett sånt där samtal där man tycker att man får en människa. Så jag trippade nöjder hem kl 1, dock tänkande att: fortsätter jag så här att gå mellan vittra damer i olika läger så går det aldrig väl. Jag trivs så förtvivlat bra med dem menar jag.” En annan gång om Nya Idun på Gillet. ”De var i hög form allihop… och sen for vi till Beth på sill och spanskt vin. Herre jesus såna damor det finns, sjunger gör dom och småfulla blir dom och stiliga är dom!”
Beth Hennings blev 1937 landets första undervisningsråd, bland mycket annat i en vacker karriär.
BD
Vem var Stintan? frågar mången ung idunes. Hon hette Ida Gawell-Blumenthal och kallades Delsbostintan bland allmänheten. Hon valdes in 1901 och går i våra handlingar under namnet Stintan. Hon var entusiastisk estradör många aftnar i spex och andra föreställningar. Hon har ingen lång cv men är ett bra exempel på vilken vikt Nya Idun kan lägga på de personliga egenskaperna. Hennes insatser uppmärksammades; hon fick Litteris et artibus.
BD