Medalj för forskning
Margareta Ihse, professor emerita, har av SSAG (Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi) tilldelats Johan August Wahlbergs medalj i guld för sina stora och banbrytande insatser för forskning i naturgeografi. SSAG vill med medaljen också uppmärksamma hennes roll som tidig kvinnlig föregångare, dels inom sitt fält, dels inom naturgeografin som helhet.
Brevväxling
Eva Öhrström, professor em. musikvetenskap, har givit ut och kommenterat Felix Mendelssohn-Bartholdy och Adolf Fredrik Lindblad. Brevväxling 1827-1847. Även på tyska.
Svenska Akademiens teaterpris
Ann Petrén har tilldelats Svenska Akademiens teaterpris 2019.
Medalj för Tonkonst
Elise Einarsdotter har av Musikaliska Akademien tilldelats Medaljen för Tonkonstens främjande ”för sin djupt själfulla musikgärning som jazzpianist, kompositör, bandledare och pedagog. Hon är en särpräglad och mycket betydelsefull röst i det svenska musiklivet.”
Opera- och Julallsångskonsert
Charlotta Huldt bjuder in till Opera- och Julallsångskonsert den 4 december i S:t Johannes kyrka. Varm, vacker och stämningsfull musik av Mozart, Puccini, Händel och Adam mfl.. Varm glögg och pepparkakor i pausen!
Julöppet i verkstan
Mari Pårup har julöppet i sin verkstad 29 + 30 november Ringvägen 72. Det visas keramik av Mari Pårup och silver och järn av Ann-Louise Messing.
Glas och textil
Ulla Forsell visar glas och Maria Åström textil på Bjurholmsgatan 1-11 där det är julmarknad 14 december.
Kunglig medalj
Katarina Ewerlöf har tilldelats kungliga guldmedaljen Litteris et artibus.
Musik och poesi
Elise Einarsdotter och Olle Steinholtz möter stråkkvartetten EricsBergskvartetten på Teaterstudio Lederman den 25 oktober med musik och poesi. Den 26 oktober kommer också trumpetaren Peter Asplund dit och man spelar musik bland annat av Elise Einarsdotter.
Konst på Galleri Eva Solvang
Lena Lervik möter Thomas Qvarsebo Fragment i terracotta och stål. Vernissage lördagen 19/10 Galleri Eva Solvang Grevgatan 26.
Målningar i Katrineholm
Agneta Gussander ställer ut Målningar 28 september – 16 oktober på KiKK Konstmagasinet vid Stortorget i Katrineholm.
Guldkatten
Elise Einarsdotter, pianisten och kompositören, vann 2019 års P2 Jazzkattens specialpris Guldkatten! Grattis!
Föredrag
Ylva Eggehorn har skrivit en poetisk pjäs om Hjalmar Bergman, Hjalmar och vår Herre, som spelades på Stadra teater i somras. 15/10 berättar hon om arbetet med pjäsen på Timmermansgården på Timmermansgatan 46.
Blå diamanter
Anna Holst, arkitekt SAR, har på senare år debuterat som deckarförfattare. I höst kommer Blå diamanter, en fortsättning på Meteoriter, metaller och mord (2018) på Ultima esperanza books.
Juryledamot i arkitekttävling
Elizabeth Hatz, arkitekt SAR, blev vald av Sveriges Arkitekter till sakkunnig juryledamot för tävlingen om att omdana Klas Anshelms fina Stadshall i Lund till en ännu mer välkomnande och inbjudande byggnad. Tävlingen avgjordes i juni och projektet beräknas komma igång inom en snar framtid. Vinnare blev White Arkitekter med förslaget “The Stage is set”.
Vårmarknad
Elisabeth Grate Bokförlag har Vårmarknad onsdagen den 5 juni 15-19 på Klippgatan 16 på Södermalm.
S:t Eriks belöningsplakett
Rebecka Tarchys har mottagit Samfundet S:t Eriks belöningsplakett och pris på 50 000 kr med motiveringen ”För att hon under en lång journalistisk gärning med värme, skärpa, underfundighet och en vass penna granskat stadsbyggandet och det kulturella livet i Stockholm. Med sin djupa kunskap om mode, design, konsthantverk, fotografi och arkitektur har hon på ett oefterhärmligt vis inte bara speglat tidsandans skiftningar i Stockholm under olika epoker med start i 1960-talets ungdomsrevolt, utan också bidragit till mångfalden av kulturella uttryck. Med sitt stora engagemang och sin breda sakkunskap deltar hon aktivt i dagens stadsbyggnadsdebatter, inte minst som ledamot i Stockholms Arkitektförenings styrelse.”
Podd från Riksantikvarieämbetet
Ottilia Adelborg (invald 1888) är föremål för en podd utgiven av Riksantikvarieämbetet, K-PODD 48 Ottilia Adelborg – den svenska bilderbokens skapare. Ottilia har också en facebookssida där man kan läsa hennes dagbok. Uppgifterna kan läsas på K-blogg.
Elises salong
Elise Einarsdotter inbjuder 12/5 till Elises salong med Bob Hansson på Oktoberteatern i Södertälje.
Arkitekturutställning
Elizabeth B Hatz deltar i Arkitekturvisioner: Skeppsbron, den första i en serie utställningar där några av Sveriges främsta arkitekter tar sig an frågan: vad vill vi att vår stad ska vara? Vernissage 26/4 -9/6. Utställningen pågår i Boxen, ArkDes.
Svenska Kvinnobiografier
Ann-Sofie Ohlander har skrivit om iduneserna Ellen Fries, Karolina Widerström och Hedda Andersson i Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon, kommer också i bokform. Ann-Sofies och Ulla-Britt Strömbergs bok Tusen svenska kvinnoår har utkommit i sin fjärde upplaga.
Teater på Strindbergs Intima
Iwa Boman i rollen som Victoria Benedictsson i Isjungfrun, en pjäs av Cecilia Sidenbladh och i regi av Lena Söderblom. Spelas på Strindbergs Intima Teater 29/3 – 7/4.
Arkitekturgalan 2019
Kerstin Kärnekull höll ett brandtal på Arkitekturgalan 20/3 om våra bostäder.
Astrid Lindgrens pris
Sonja Svensson har belönats av Samfundet De Nio med Astrid Lindgrens pris på 200 000 kr.
Ny biografi
Lydia Wahlström (invald 1901) är föremål för en ny biografi av Ingrid Pärletun, Lund. I ett samtal med historikerna Karin Kvist Geverts presenterar hon sin bok på Kungliga Biblioteket onsdagen den 6 mars.
Expressens teaterpris
Josette Bushell-Mingo har fått Expressens teaterpris 2018.
Heffaklumpen 2018
Gunilla Lundgren har fått Expressens barn- och ungdomskulturpris Heffaklumpen 2018. I 30 år har hon satt världsförfattarna på blå linjen till Rinkeby.
Kunglig medalj
Gunilla Bergström har den 29 januari 2019 tilldelats kungliga guldmedaljen Litteris et Artibus.
Elises salong
Elise Einarsdotter med Elises salong medverkande Peter Asplund, Olle Steinholtz och Ericsbergskvartetten söndagen den 24 mars på Oktobertetern.
Föredrag
Britt Dahlström berättar om kronprinsessan Margareta och drottning Louise på Vallentuna bibliotek lörd den 30/3.
Stora Feministpriset
Gunilla Lundgren har fått Feministiskt perspektivs Stora Feministpris 2018 med motivering: ”Författaren, läsaktivisten, folkbildaren och möjliggöraren Gunilla Lundgren har, som få andra, genom hela sin gärning väckt hopp, drömmar och insikter om berättelsens betydelse, både egna och andras. Gunilla Lundgren har inte bara tagit Nobelpristagare till Rinkeby. Hon har också placerat Rinkebybarnen i världens centrum- Världens by- och spridit deras röster och reflexioner tillbaka in i världslitteraturen.
Ny bok
Sonja Svensson har publicerat en bok, Barnavänner och skolkamrater, svenska barn- och ungdomstidningar 1766-1900 sedda mot en internationell bakgrund, där flera äldre medsystrar i Sällskapet Nya Idun nämns och även förekommer i bild. Utgiven på Carlsson bokförlag. Barnpress har varit ett specialintresse för Sonja som förutom avhandlingen om Folkskolans Barntidning (1983) har resulterat i åtskilliga tryckta studier.