Publikt

Medlemmars föredrag, utställningar, konserter, nyutgivna böcker m m.

2023

Skogsrapporter

Birgitta Liebenholtz har på Lava Förlag i december 2023 utgivit ” Skogsrapporter”, ett skönlitterärt verk om människans förhållande till natur, sorg och sökande efter mening.

Naglerpriset

Elisabeth Grate bokförläggare, som prickat in två nobelpristagare – Modiano och Le Clézio – under 2000-talet (!), fick Naglerpriset för enastående engagemang i att introducera internationella författare för svenska läsare. Hon är en ”… ovanlig förläggardrottning!”

Haninge arkitekturpris

Petra Lindvall vann, tillsammans med två andra, Haninge arkitekturpris 2023. Jordbroborna önskade en större mötesplats och fick en grön, lummig, surrande köksträdgård, ett rum där samvaro, ätliga växter, bär och frukt är det centrala.

Ny bok

Inger Wästberg har givit ut boken Art Jewellery – A Personal Perspective om den samtida svenska smyckekonsten och dess kontext (tillsammans med ett rikt bildmaterial) efter en föreläsning hon höll på Rian designmuseum. Inger har aktivt samlat, burit och ställt ut smyckekonst under 2000-talet. Bibliotekstjänst ger helhetsbetyg 4 av 5.

Kostymskisser

Tin Andersén Axell har utställning på Galleri Grip med sina kostymskisser från Gösta Berlings saga. 2-7/12 Celsiusgatan 2.

Solokonsert

Anna Strååt piano, ger en solokonsert på Thielska galleriet 5/12 kl 18.

Konsert för Tranströmer

Ann-Christin Biel, sång och Elise Einarsdotter, piano medverkar bland fler vid en konsert i Grünewaldsalen 3/12 som tillägnas Tranströmer och tonsättningarna av hans dikter ur samlingen ”Här är jag lycklig”.

Irländsk arkitektur

Elizabeth Bonde Hatz är återigen representerad på Arkitekturbiennalen i Venedig. Denna gång i gruppen som valts ut att representera Irland med In Search for Hy-Brasil: Irish Pavilion at Venice Architecture Biennale 2023, som handlar om några av Irlands öar och deras “resilience” och unika kulturer. Allt material i utställningen kommer tillbaka till Irland och de andra öarna efter utställningen slut.

Medalj för konsten

Ulla Forsell, glaskonstnär, får Prins Eugen-medaljen för sin framstående konstnärliga gärning.

Ny bok

Marie Hafström är medredaktör och medförfattare till I det ljusa Småland – en berättelse om Smålands trädgård bland flera författare, forskare och experter med specialkunskaper i bl a. geologi, byggnadsstilar, arkeologi och kulturgeografi. Boken, som lanseras på olika museer och på Bokmässan, gavs högsta betyg av Bibliotekstjänst i Lund.

Musiknoter

Ann-Christin Biel, verksamhetschef för Svensk Musik, är initiativtagare till och redaktör för nyutgivna notutgåvan ”Här är jag lycklig” med 28 tonsatta dikter av T. Tranströmer. Kompositörer är bl a. Sven-David Sandström, Victoria Borisova-Ollas, Margareta Hallin, Anders Eliasson och Britta Byström.

Ny bok

Hedvig Hedqvist journalist och författare, har kommit ut med boken Estrid Ericson – en biografi. Bokrelease på Svenskt Tenn 4/10.

Nobelljuset 2023

Annika Levin är co-curator och producent av årets version av Nobelljuset 2-10/12 på uppdrag av Nobelprismuseet med stöd av bl a. Stockholms stad.

Musikföreställning

Eva Nikell ger tillsammans med Kristina Håkansson musikföreställningen En resa i text och toner – med livet som insats under jazzfestivalen i Stockholm. Jazziga toner och tänkvärt om resor – inre och yttre. 15/10 kl 19 i Hjorthagens Kulturhus.

Keramikutställning

paivi_keramik_2023.jpg

Päivi Ernkvist aktuell tom 30/9 med utställningen Container på Konstakademien – en tidsvandring från hennes 50 år som keramiker.

Föredrag

Mischa Billing talar 19/9 i Linköpings Domkyrka: ”När en hint av sorg känns, då är det gott på riktigt”

Nordforsk

Birgitta Evengård har tillsammans med Tomas Thierfelder i Swedish University of Agriculture publicerat ett kapitel om hur digitaliseringen i nordiska länder kan bidra med en hållbar utveckling i samband med klimatförändringarna och särskilt vad gäller hälso – och sjukvård: Responsible health management across the Nordic Region in a OneHealth climate change perspective. I Nordforsk: Fast Track to Vision 2030 sid 102-106.

Ny bok

Berit Gullberg ger ut boken Gaffelgränd 1 A, där hon berättar om sitt teaterförlag Columbines historia, vars betydelse för svensk teater – både i Sverige och utomlands – inte kan överskattas!

Seminarium

esselde.jpg

Birgitta Wistrand, Barbro Hedvall m fl. medverkar i ett seminarium om visionären och idunesen Sophie Leijonhufvud Adlersparre 1823–1895.

Största musik­stipendiet

Ellen Nisbeth violast, får Sixten Gemzéus stora musik­stipendium 2023. Hon har sedan sin uppmärksammade debut 2012 blivit en av de främsta altviolinisterna internationellt, konstaterar juryn. Hon har bländande teknik, stor musikalitet och publikkontakt samt stark scennärvaro. Stipendiet är på 500 000 kronor – det största svenska musik­stipendiet.

Fyra konserter

vadstenasolisterna.jpg

Christina Tobeck är musikhistorisk ciceron i fyra konserter med Vadstenasolisterna från Vadstenaakademien – med början i Stockholm 23/5.

Om litterära sällskap

Britt Dahlström berättar om litterära sällskap – bl a. Ture Sventons vänner, som har mottot Använd bara pitolerna i nödfall! – lörd 29/4 kl 14 i Vallentuna bibliotek. Fri entré.

Samtal om brevsamling

Claudia Lindén, professor i litteraturvetenskap, samtalar med Lena Fries-Gedin och Karin Lidén om deras nyutkomna samling brev från Alfhild Agrell till Ellen Key: på Rönnells antikvariat torsd 27/4. Boken heter ”Nyss fått ditt bref. Och svarar så här!

Lyrik och musik

Ylva Eggehorn och Anna Strååt ger ett lyrik – och musikprogram i Djursholms kapell torsd 20/4. Fri entré.

Utställning: Flätat

flatat_bip_2023.jpg

BIP Britt-Ingrid Persson skulptör, är aktuell med utställningen Flätat på Nordostpassagen på Djurgården. Vernissage lö 18/3 kl 13.

Ny bok

Märta Holkers utkom 9/3 med boken ”RAGNHILD GODENIUS – Pionjär inom svensk studiokeramik” Godenius var finlandsvensk skulptör och keramiker 1877-1966, den första i Sverige som byggde en verkstad med egen brännugn och den enda som använde starkeldsglasyrer till sin färgstarka, kraftfulla och egensinniga konstkeramik. Hon samlevde med skulptören Gerda Sprinchorn, båda medlemmar i Nya Idun. Holkers rikt illustrerade bok är den första presentationen av denna egensinna konstnärs liv och konstnärskap.

Nationellt uppdrag

Dilsa Demirbag-Sten journalist och författare är medgrundare till Berättarministeriet, som nu får nationellt uppdrag av Skolverket för sina språkutvecklande metoder. Se artikel i SvD Perfect Guide 4/3.

Kunglig medalj

Suzanne Unge Sörling har 1/2 emottagit H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i Serafimerordens ljusblå band ”för betydande insatser som förmedlare av kunskap om de gamla medelhavscivilisationerna”.

Tre decenniers verk

Karin Lind konstnär och scenograf, har fått en bok skriven om sig: KAKOFONI OCH STILLHET HOS KARIN LIND, som handlar om tre decenniers scenografi, måleri, skulptur, offentliga verk mm skriven av Ann-Marie Tung Hermelin.

Klädd i Nås

kladd_i_nas.jpg

Margareta Jonth har givit ut boken Klädd i Nås om klädskicket och livet i den gamla Västerdalssocknen Nås. Boken handlar om tillåtet och förbjudet i garderoben och utgår från dokument från 1603 och framåt, reseberättelser från 1722 och bevarade allmogeplagg från 1770-talet. Rikt illustrerad. Boken har prisats: Årets Hembygdsbok i Dalarna 2023.

Ny bok

Görel Cavalli-Björkmans nya bok Tingens Poesi, Liv och död i europeiskt stillebenmåleri 1600-1900 utkom 1/3 på Votum förlag. Med utgångspunkt från boken blir det ett seminarium på Nationalmuseum 31/3 kl 15. Anmälan på museets hemsida. Fri entré.

Utställning

galleri_bellman_fogelstad.jpg

Tjia Torpe ledare i Fogelstadsgruppen, som nu har utställning om sin verksamhet på Galleri Bergman 13-18/1.